Ga verder naar de inhoud

Wat is jouw gemeente?

Op basis van je gemeente kunnen wij jou informatie tonen die voor jou interessant is.
Momenteel kan je enkel gemeenten uit de Antwerpse Kempen selecteren. Waarom?
We houden je locatiegegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.

Wat kost zonnepanelen

Top

Eenmalige investering:

 • Voor 2.500 Wp, jaaropbrengst ± 2,6 kWh, 16 m² paneeloppervlakte vanaf 3.500 euro.
 • Voor 5.000 Wp, jaaropbrengst ± 5,4 kWh, 32 m² paneeloppervlakte vanaf 7.000 euro.

Laat steeds een correcte berekening uitvoeren door een installateur.

Wat is een zonnepaneel

Top

Zonnepanelen zijn panelen op je dak die door middel van de zon voor elektriciteit kunnen zorgen. Zo voorzie je een groot deel van je stroombehoefte op een duurzame manier. Zonder schadelijke stoffen en broeikasgassen. Zelfs zonder subsidies blijven PV-panelen een rendabele investering. Het rendement en de levensduur zijn de afgelopen jaren sterk gestegen terwijl de prijzen in dalende lijn gaan. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken.

Wil je een PV-installatie plaatsen, dan zijn er tal van factoren waar je rekening mee dient te houden om te komen tot een geschikte installatie.

Kunnen zonnepanelen bij mij

Top

In principe kunnen zonnepanelen bij iedereen. Belangrijke punten om mee rekening te houden:

 • Oriëntatie en hellingshoek. De ideale hellingshoek in Vlaanderen is 36° en perfect zuid georiënteerd. Op een plat dak kan dat netjes becijferd worden. Op een hellend dak ga je de dakhelling mee moeten volgen. Tussen zuidwest en zuidoost heb je nog steeds een degelijk rendement.
 • Schaduw. De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Je dak zou schaduwvrij moeten zijn tussen 10 en 16 u tijdens lente, zomer en herfst. Vraag aan je installateur om een schaduwanalyse te maken en de zonnepanelen zo ver mogelijk van obstakels te plaatsen.
 • Elektrische installatie. Voldoet je huidige elektrische installatie aan de AREI-wetgeving? Na de plaatsing van de installatie dient er een nieuwe keuring te gebeuren. Zolang deze keuring niet positief is mag je de installatie niet in werking zetten!

Zien zonnepanelen er altijd gelijkaardig uit

Top

Soms is het een kwestie van smaak of je zonnepanelen wilt leggen. Het uiterlijk van je woning verandert wel. Je hebt zwarte panelen, die minder opvallen op je dak of kleine geïntegreerde PV panelen in de vorm van leien of dakpannen. Deze zijn wel duurder.

De ideale bedrijfstemperatuur van PV-panelen is 26°C. Panelen die iets van het dak losliggen kunnen op warme zomerdagen langs de onderzijde wat afkoelen door de luchtstroming. Panelen die in het dak zijn gemonteerd hebben dat voordeel niet.

Controleer de staat van je dak

Top
 • De dakstructuur moet in goede staat zijn en het meergewicht van de installatie aankunnen.
 • De bestaande dakbedekking moet in goede staat zijn.
 • Het dak moet voorzien zijn van een asbestvrij onderdak en voldoende geïsoleerd.
 • PV-panelen mogen niet geïnstalleerd worden op daken met een asbestcement dakbedekking. Die laat je trouwens ook best verwijderen.

Voor de levensduur van PV-panelen wordt ± 30 jaar aangehouden.

Het demonteren en herplaatsen van de PV-installatie omdat er dakwerken moeten uitgevoerd worden, houdt een risico in, ook in verband met garantievoorwaarden. Dat kun je dus best vermijden.

Bepaal de grootte van de installatie

Top

De grootte van een installatie wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek) of kWp (1.000 Wp).

1 kWp aan zonnepanelen heeft een oppervlakte van ongeveer 6,5 m² en een gemiddelde opbrengst van 850 à 900 kWh per jaar, afhankelijk van oriëntatie, hellingshoek en schaduw.

 • Controleer je jaarlijks elektriciteitsverbruik op je elektriciteitstarief (kWh).
 • Probeer je energieverbruik te verlagen door energiezuinige maatregelen, denk aan LED verlichting, energiezuinige toestellen met energielabel A,…
 • Wat zijn je toekomstige plannen, elektrische wagen, warmtepomp, …

De installateur kan je zeker helpen om de grootte van de installatie te bepalen. Met de mogelijkheden van energiedelen door de netbeheerder Fluvius hou je ook best rekening.

Daarnaast zal je ook een jaarlijks prosumententarief aangerekend krijgen als je nog geen digitale meter hebt. Dat wordt bepaald aan de hand van het vermogen van de omvormer. Hoe zwaarder de omvormer (en de installatie) hoe hoger dit jaarlijks te betalen bedrag.

Waar moet ik op letten bij een offerte

Top

Bij een degelijke offerte hoort:

 • Merk en type paneel en technische fiche, vermogen, rendement, afmetingen, gewicht, testcertificaten
 • Merk en type omvormer en technische fiche, vermogen, rendement, testcertificaten
 • Voor platte daken: type draagstoel, verankering, helling,...
 • Plaatsingsschema op je dak en, indien van toepassing, schaduwberekening
 • Garanties panelen en omvormer
 • Referenties (bij voorkeur in jouw buurt)
 • Een berekening jaarlijkse opbrengsten met een professionele berekeningstool
 • Inclusief AREI-keuring
 • Startdatum werken en de uitvoeringstermijn
 • Prijs, inclusief eventueel stellingwerk, beveiligingsmaatregelen, plaatsen parkeerborden
 • Eventuele koppeling met thuisbatterij

Voor zo’n uitgebreide offerte mag je best wat meer betalen. Een vakman die je dit levert, is ook ernstig met zijn beroep bezig.

Bijzonderheden

Top

Vraag op de stedenbouwkundige dienst van je gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je PV-installatie. Indien nodig, vraag ze aan met hulp van de installateur.

Extra info:

Doe ik het zelf of niet

Top

Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van zonnepanelen. Zij kunnen je ook adviseren of jouw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en het aantal.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?