Ga verder naar de inhoud

Wat is een thermostaatkraan

Top

Een thermostaatkraan voor een radiator, convector of ander verwarmingselement kan je per element instellen om minder te verwarmen of alleen te verwarmen als het kouder is dan 15 graden in een ruimte. Thermostaatkranen besparen bij goed gebruik enkele procenten op je energieverbruik voor verwarming. Heb je veel radiatoren in huis dan kan die besparing flink oplopen.

Hoe gebruik ik thermostaatkranen correct

Top

Zijn er reeds thermostaatkranen geplaatst, of plan je ze te installeren, dan is het zeer belangrijk dat je deze ook correct gebruikt. Zeker als je effectief wil besparen op je energieverbruik:

 • In de ruimte waar een (klok)thermostaat hangt, heb je in principe geen thermostatische kranen nodig. Hier hoef je deze dus ook niet te installeren, want dan kunnen de thermostaatkranen en de (klok)thermostaat elkaar tegenwerken.
 • Staan ze er toch: zet deze thermostaatkranen dan altijd op de hoogste stand, volledig open. Wordt het in de buurt van één van deze radiatoren daardoor te warm, dan mag je deze eventueel toch op een iets lagere stand zetten of de kraan een beetje minder open zetten. Wordt het overal te warm? Zet dan gewoon je (klok)thermostaat op een lagere stand, maar laat de kranen volledig open staan.
 • Heb je geen thermostaatkranen in de ruimte van je (klok)thermostaat? Perfect, maar zorg ook hier dat de klassieke radiatorkranen in deze ruimte volledig open staan.
 • Zet in de ruimtes waar je niet wil verwarmen de thermostatische kraan nooit volledig dicht. In principe moet het altijd min. 15°C zijn in een woning om condensproblemen te vermijden. 15°C komt overeen met stand 1,5 à 2 op een thermostatische kraan.
 • Wil je een ruimte zonder (klok)thermostaat op 20° C brengen? Zet al je thermostaatkranen in deze ruimte dan op stand 3. Wil je het tijdelijk nog warmer hebben, bijvoorbeeld in de badkamer? Dan mag je deze op stand 4 zetten.
 • Verlaat je een ruimte en hoeft deze de eerstkomende uren niet meer warm te zijn? Vergeet dan niet al je thermostaatkranen in deze ruimte terug op stand 1,5 à 2 te zetten!
 • ’s Nachts dienen alle thermostaatkranen in je woning in principe op stand 1,5 à 2 te staan = 15 à 16 °C.
  De kranen die in de ruimte van de (klok)thermostaat staan, dienen ’s nachts echter wél volledig open te blijven staan, of op de hoogste stand. Hier zet je de (klok)thermostaat op 15 à 16 °C.

Opgelet bij centrale verwarming met slechts één (klok)thermostaat

 • Als de ruimte waar je (klok)thermostaat hangt reeds de gewenste temperatuur heeft bereikt zoals ingesteld op je thermostaat, zal deze geen warm water meer door je verwarmingssysteem pompen. Wil je dan een andere ruimte warmer maken, mag je de thermostatische kranen daar hoger zetten maar zal de ruimte niet warmer worden. In dit geval kan je de (klok)thermostaat tijdelijk wat hoger zetten tot de andere ruimte warm genoeg is. Zet daarna je (klok)thermostaat uiteraard terug op de correcte stand.
 • Een andere oplossing is de aankoop van een verplaatsbare (klok)thermostaat, maar gebruik dan ook je radiatorkranen correct! Waar de (klok)thermostaat wordt geplaatst, zet je de radiatorkranen volledig open. Waar de (klok)thermostaat wordt weggenomen, zullen de kranen op de correcte stand moeten worden gezet.
 • Te veel gedoe? Bij het plaatsen van een volledig nieuwe verwarming kan je kiezen voor verschillende verwarmingscircuits, met aparte (klok)thermostaten per circuit. Op die manier blijft een circuit dat nog niet warm genoeg is, toch warm water krijgen. Terwijl de ruimtes van een ander circuit, waar het wel al warm is, worden voor de gewenste tijd automatisch afgesloten.

Installeer ik het zelf

Top

Als je de kranen door een installateur laat plaatsen, heb je extra installatiekosten. De hoogte van deze kosten hangt af van je installatie en het aantal kranen dat je laat vervangen. Bij een oude installatie zijn de kosten vaak hoger dan bij een nieuwe. Bij aanleg van een nieuwe installatie met thermostaatkranen heb je zelfs geen extra installatiekosten. De extra kost voor de radiatorkranen zelf zal je gemiddeld binnen het jaar terugverdienen door de besparing op je energieverbruik.

Heb je veel radiatoren in huis? Dan kan je besparing oplopen tot zo’n 70 euro per jaar.

— Peter, energiemeester

Wat kost een thermostaatkraan

Top

Thermostaatkranen zijn te koop vanaf 10 euro per stuk.

Wat levert het op

Top

Bij veel radiatoren in huis kan je besparing oplopen tot zo’n 70 euro per jaar.

TIP!

Enkel door je verbruik te meten en hierdoor bewust te worden van je verbruik kan je tot 10% besparen. Meet maandelijks je verbruik en noteer dit in je energieboekhouding of via EnergieID.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?