Ga verder naar de inhoud

Waarom een spaardouchekop

Top

Bijna 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en de keuken. Daar kan je op besparen! Een waterbesparende douchekop helpt je daarbij. De helft van de Vlaamse huishoudens doet dat al, en niet zonder reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20% op water en energieverbruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop bespaar je zelfs 50%!

Gebruik ik teveel water onder de douche

Top

Wil je weten hoeveel water je douche verbruikt? Zet dan de douche aan en hou (als je water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan kan het zuiniger!

Gebruik die emmer met water nadien om bijvoorbeeld je planten water te geven.

Wat kost een waterbesparende douchekop

Top

De kosten zijn vrijwel gelijk aan een gewone douchekop. Een eenvoudig model kost tussen 10 en 30 euro.

Wat levert de plaatsing op

Top

Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks zo’n 40 euro op warm water door een waterbesparende douchekop te gebruiken.

De besparing valt nog hoger uit als je langer dan de gemiddelde 8 minuten doucht en als je een (onzuinige) regen- of comfortdouche gebruikt, die veel meer water verbruikt per minuut. Het is een eenvoudige maatregel om energie te besparen op waterverbruik.

Waar moet ik op letten bij de aankoop

Top

Vaak staat op de verpakking niet vermeld dat het gaat om een ‘spaardouche’ of ‘waterbesparende douchekop’. Kijk daarom bij je aankoop naar het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/per minuut. Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water:

Volumestroomklasse Volumestroom (warm water bij gangbare waterdruk)
Z (waterbesparend)
4,3-6,9 liter/minuut
A
7,0-8,7 liter/minuut
S (standaard)
8,8-11,5 liter/minuut
B
11,6-14,4 liter/minuut
C (comfort)
14,5-17,3 liter/minuut
D
17,4-21,9 liter/minuut

Check ook of je warmwatertoestel goed te combineren is met je spaardouche. Een installateur die aangesloten is bij de beroepsvereniging weet of een spaardouche past bij je geiser, boiler of combiketel. En vervang eventueel de doucheslang. Met een spaardouchekop gaat de druk in je doucheslang wat omhoog. Daar moet de slang tegen kunnen.

Heeft de douchekop meer standen? Gebruik dan de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking.
Of check het door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douchekop komt.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?