Ga verder naar de inhoud

Wat verbruikt een gemiddeld gezin aan gas en elektriciteit

Top

Een Vlaams huishouden verbruikt gemiddeld 22.000 kWh gas en 3.500 kWh elektriciteit per jaar.

Tip!

Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik.

Hoe ziet ons verbruik eruit

Top

Ongeveer 80% van het gas gaat naar de verwarming en 20% naar warm water (vooral douchen). Er zijn wel grote verschillen tussen huishoudens. Hou altijd rekening met het soort huis waarin je woont (klein appartement of groot vrijstaand huis), het bouwjaar (oude woning of nieuwbouwhuis) en het aantal bewoners.

Waarin zitten de verschillen in gasverbruik?

Top

De verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer één op de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m³. Eén op de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m³.

Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik voor verwarming laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog.

Ook de mate van isolatie heeft een invloed op je gasrekening. Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren ‘50 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. In de loop van de jaren werd de isolatie steeds beter.

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde tussen 1995 en 2015 met ongeveer 30%. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: CV-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Hoe vaak je de verwarming aanzet, zorgt ook voor een hogere of lagere gasrekening. Je verbruikt minder gas als je niet thuis bent of naar bed gaat en de verwarming lager zet. Ook verbruik je minder als je niet stookt in ruimtes waar je niet bent.

Een goed streefdoel is 60 kWh/m² bewoonbare oppervlakte.

Appartementen mogen dit streefdoel halveren naar 30 kWh/m². Bijvoorbeeld een woning van 150 m² heeft een streefdoel voor gasverbruik van 9.000 kWh.

Meer cijfers over het gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik van Vlaamse gezinnen kan je raadplegen

Waarin zitten de verschillen in waterverbruik?

Top

Hoeveel warm water een huishouden gebruikt, hangt af van het aantal personen. Maar ook van andere factoren:

  • Mensen, of die kort of minder vaak douchen, gebruiken minder gas, zeker als ze een waterbesparende douchekop hebben. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. De warmwaterinstallaties zijn wel zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer.
  • Probeer de warm water leidingen zo kort mogelijk te houden, door keuken en badkamer dicht bij de boiler te plaatsen. Hierdoor heb je direct warm water en geen warmteverlies via de leidingen.

Een goed streefdoel is een waterverbruik van 20 m³ per persoon per jaar.

Gebruik je geen regenwater, dan is 30 m³ al een mooi streefdoel mocht je hier nog boven zitten.

Meer cijfers over het gemiddeld drinkwaterverbruik van Vlaamse gezinnen kan je raadplegen

Waarin zitten de verschillen in elektriciteitsverbruik?

Top

Er zijn grote verschillen tussen huishoudens: 1 op de 10 huishoudens verbruikt minder dan 1.500 kWh per jaar, terwijl 1 op 7 huishoudens meer dan 5.500 kWh per jaar verbruikt. Vanzelfsprekend verbruiken grote huishoudens gemiddeld meer elektriciteit dan kleine. Maar de verschillen hebben ook te maken met het aantal apparaten dat je in huis hebt, hoe zuiniger die apparaten zijn en hoe zuinig je deze apparaten daadwerkelijk gebruikt (denk aan wassen op lagere temperatuur of je was aan de lucht drogen in plaats van in de droogkast). De laatste 10 jaar blijft het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens vrijwel gelijk.

Een goed streefdoel is 1.000 kWh per jaar, aangevuld met 500 kWh per persoon.

Bijvoorbeeld een gezin van vier personen komt zo aan 1.000 kWh, aangevuld met 4 keer 500 kWh. Dat geeft samen een streefverbruik van 3.000 kWh. Hier wordt het werkelijk energieverbruik geteld, dus zowel wat je van het net afhaalt als wat je zelf opwekt.

Meer cijfers over het gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik van Vlaamse gezinnen kan je raadplegen

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?