Ga verder naar de inhoud

Uitleg over je energiefactuur

Top

De prijs van je energie wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteraard zal jouw aardgas- en elektriciteitsverbruik een belangrijke rol spelen, maar ook nettarieven en heffingen tellen mee. Je betaalt jouw energie rechtstreeks aan je energieleverancier. Die stuurt je drie soorten facturen:

  • een jaarafrekening die op basis van het verschil tussen twee meterstanden in kaart brengt hoeveel energie je het afgelopen jaar verbruikte,
  • voorschotfacturen om te vermijden dat je al jouw energie in één keer moet betalen,
  • een slotfactuur als je verhuist of van energieleverancier verandert

Alternatief voor voorschotfacturen: de maandfactuur

Top

Heb je een digitale meter en kies je voor maandafrekening? Dan betaal je geen voorschotten meer. Je betaalt dan onmiddellijk voor de energie die je de voorbije maand verbruikte.

Energieprijs per kwartier

Top

Inn een klassiek energiecontract spreken we over een vaste of een variabele energieprijs. Maar er is nog een derde optie: de dynamische energieprijs.

In een dynamisch contract wordt de prijs voor de energiekost bepaald op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per kwartier wordt afgerekend aan de prijs van dat kwartier (of uur).

Deze alternatieve prijsafspraak met je leverancier is mogelijk voor wie een digitale meter heeft en vraagt van de gebruiker een actief aanpassen van je energieverbruik doorheen de dag. Dit kan via energiemanagementsystemen voor bijvoorbeeld je grootverbruikers zoals je warmtepomp of laadpaal.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?