Ga verder naar de inhoud

Wat is een energieverbruiksmanager

Top

Een energieverbruiksmanager is een app, website of een apparaat dat inzicht geeft in je energieverbruik. Het maakt energie besparen zichtbaarder.

Een energieverbruiksmanager geeft je meer informatie dan de meterstanden die jij in je meterkast ziet. Je kan van dag tot dag je energieverbruik volgen en snel zien wanneer je veel en wanneer je weinig energie verbruikt.

Als je de energieverbruiksmanager vooral wilt gebruiken voor energiebesparing, kies dan in ieder geval een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Je kan immers zowel via verwarming en warm water als via apparaten op energie besparen.

Hoe kan ik energie besparen met een energieverbruiksmanager

Top

Om effectief energie te besparen, moet je eerst weten wanneer je huishouden veel energie verbruikt en waaraan.

Energieverbruiksmanagers laten dat zien, helpen je doelen te stellen en die te bereiken. Je ziet direct het energieverbruik dalen als je de verwarming lager zet en het licht uitdoet in de kamers waar niemand is.

Afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel, kunnen ook energieprijzen van je leverancier, resultaten van een buitenvoeler, de gegevens van je omvormer PV-installatie e.d. uitgelezen worden. Maar meer functionaliteit maakt het toestel ook duurder. Al die data worden dan gebruikt om toestellen aan- en uit te schakelen op de ideale moment. Daarbij wordt rekening gehouden met eigen elektriciteitsproductie, real-time energiekost, piekbelastingen, …

Dat laatste is niet onbelangrijk. Vanaf 2023 gaan die pieken in de energievraag van je woning ook het netwerktarief bepalen (het capaciteitstarief).

In de premieregeling staat specifiek vermeld dat het om sturing gaat van elektrische verwarmingstoestellen. Als dat tot de mogelijkheden van het toestel behoort kun je daar ook andere apparaten mee gaan regelen. Alle toestellen die elektriciteit gebruiken om warmte te genereren zijn grootverbruikers.

Wat is het verband tussen een energieverbruiksmanager en een digitale meter

Top

De digitale meter is duidelijk iets anders dan een energieverbruiksmanager. De digitale meter toont net als je huidige meter alleen de actuele meterstanden. Je kunt de digitale meter wel slimmer maken.

Op www.maakjemeterslim.be vind je terug hoe je nog een stapje verder kan gaan. Je kan op allerlei manieren jouw verbruiksgegevens slim gaan gebruiken. Daardoor maak je jouw digitale meter onderdeel van je energieverbruiksmanager. Je kan door een energieverbruikersmanager bepalen wanneer je je zelfopgewekte groene energie gebruikt of verkoopt.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een energieverbruiksmanager

Top

Kies een energieverbruiksmanager waarmee je zelf periodes kan kiezen en vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld het energieverbruik van dit weekend met het weekend waarin je een feestje gaf. Of deze winter met een strengere of zachtere winter ervoor.

 • Kies een energieverbruiksmanager die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt. Als je ziet waarmee je gas en elektriciteit verbruikt, kan je gerichter aan de slag met energie besparen.
 • Kies een energieverbruiksmanager die het verbruik per dag, per uur, per kwartier of zelfs van het moment kan weergeven. Informatie verzamelen over de periodes en momenten waarop je veel energie verbruikt, helpt bij het uitzoeken waaraan je energie opgaat. En ook wat het effect is als je energie gaat besparen.
 • Kies een energieverbruiksmanager die aansluit op je dagelijkse gewoonten, dan maak je er het snelst optimaal gebruik van. Doe je alle digitale zaken via je smartphone of tablet? Dan is een energieverbruiksmanager in de vorm van een app een slimme keuze. Zit je vooral achter de laptop of PC met internet, dan zal een webpagina waarop je kan inloggen je wellicht meer aanspreken. En wil je juist niet (weer) achter de computer of op internet, overweeg dan een apparaat dat informatie geeft via een beeldschermpje (display) dat je thuis aan de muur kunt hangen, bijvoorbeeld naast de thermostaat.
 • Hou je van een wedstrijd? Wil je gewoon resultaatgericht bezig zijn of lekker fanatiek besparen? Overweeg dan een energieverbruiksmanager waarin je streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven. Zulke energieverbruiksmanagers laten zien hoe dicht je het doel al bent benaderd. Soms geven ze tips om het doel te halen.
 • Overweeg een energieverbruiksmanager die je berichten stuurt wanneer je veel aan het verbruiken bent of wanneer je voldoende overproductie hebt. Zo kun je zelf (of automatisch) beslissen welk toestel je aan- of uitschakelt.
 • Welke energieverbruiksmanager je ook kiest, elk type gebruikt informatie over je gas- en stroomverbruik. Die gegevens worden opgeslagen zodat je ze later kan gebruiken. Lees wel de kleine lettertjes (voorwaarden en ander aankoopinformatie) zorgvuldig. Informeer bij de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager of ze deze gegevens ook voor andere doeleinden gebruiken, en zo ja, waarvoor precies. In principe is dat namelijk alleen toegestaan met jouw toestemming.
 • Sommige van die systemen haal je in huis als één onafhankelijk werkend toestel, anderen zijn dan weer gekoppeld aan een centrale server. Bij sommige toestellen hoort ook een abonnementsformule.

Ik wil geen energieverbruiksmanager, maar ben wel benieuwd naar mijn verbruik

Top

Als alternatief kan je op de website van EnergieID.be je energieverbruiken bijhouden. Die geeft je al een goed inzicht in je energieverbruik. Maar met energieID kan nog meer! Je kan ook je waterverbruik, stookolie, afval, afgelegde kilometers, … bijhouden. Dus ook zaken die momenteel nog geen digitale meter-opvolging hebben, kan jij toch registreren op dit platform.

Wie een digitale meter heeft, kan bij Fluvius op de portaalwebsite zijn verbruiksgegevens opvolgen. Wist je dat je jouw digitale meter ook vlot kan koppelen aan EnergieID? Dan worden je energieverbruiken automatisch bijgehouden.

Je kan ook een energiemeter aanschaffen. Dat zijn eigenlijk de eerste apparaatjes die energieverbruik konden meten en ze zijn nog steeds op de markt. Zo’n energiemeter steek je in het stopcontact en de stekker van het apparaat steek je in deze energiemeter. De energiemeter meet vervolgens hoeveel stroom het apparaat verbruikt als het aan- of op stand-by staat.

 • Je kan de energiemeter gebruiken om te weten te komen hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost. Of hoeveel stroom een apparaat op stand-by verbruikt in een dag, zoals je computer of je muziekinstallatie.
 • Wil je een groep apparaten tegelijkertijd meten? Dat kan door deze aan te sluiten op een stekkerdoos, en de stekker daarvan in de energiemeter te stoppen.
 • Er zijn verschillende merken en typen energiemeters voor apparaten. Ze verschillen vooral in nauwkeurigheid en bedieningsgemak.

Wees voorbereid op het capaciteitstarief

Top

Je elektriciteitsprijs bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Energiekost: bepaald door leverancier op basis van kWh
 • Netkosten: bepaald door de netbeheerder
 • Heffingen: taksen opgelegd door overheid
 • Belastingen

Vanaf 2023 is er in Vlaanderen het capaciteitstarief voor het stukje netkosten in je energiefactuur. Voordien werd je netkost enkel bepaald door het aantal kWh dat je verbruikt. Dit verandert. Voortaan wordt gekeken wat je piekverbruik is. Verbruik je veel tegelijkertijd, dan is je netkost duurder. Door je verbruik zo veel mogelijk te spreiden beperk je jouw piekverbruik en dus ook je netkosten.

Energieverbruiksmanagers helpen je om zicht te krijgen op jouw piekverbruiken. Ze kunnen je zelfs helpen om je piekverbruiken te verminderen. Denk aan een wasmachine die start nadat je gedaan hebt met koken. En je vaatwasser, die start pas als de wasmachine klaar is. Het spreekt voor zich dat je zo minder piekverbruik hebt dan dat al deze toestellen samen zouden op staan. Als dit automatisch kan verlopen, merk je er zelfs niets van.

Er wordt aangeraden om elektrische apparaten enkel te gebruiken als er ook iemand aanwezig is in huis. Dit omwille van mogelijk brandgevaar.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?