Ga verder naar de inhoud

Energiemeter

Wanneer is een koelkast, een wasmachine of een diepvriezer echt zuinig? Wanneer verbruikt een toestel te veel?

Om dat te weten, kan je het energieverbruik van je huishoudapparaten nauwkeurig meten en vergelijken met andere toestellen. Een handig hulpmiddel daarvoor is de energiemeter.

Wat is jouw gemeente?

Op basis van je gemeente kunnen wij jou informatie tonen die voor jou interessant is.
Momenteel kan je enkel gemeenten uit de Antwerpse Kempen selecteren. Waarom?
We houden je locatiegegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.

Een energiemeter, dat zijn eigenlijk de eerste apparaatjes die energieverbruik konden meten en ze zijn nog steeds op de markt. Zo’n energiemeter steek je in het stopcontact en de stekker van het apparaat steek je in deze energiemeter. De energiemeter meet vervolgens hoeveel stroom het apparaat verbruikt als het aan- of op stand-by staat.

  • Je kan de energiemeter gebruiken om te weten te komen hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost. Of hoeveel stroom een apparaat op stand-by verbruikt in een dag, zoals je computer of je muziekinstallatie.
  • Wil je een groep apparaten tegelijkertijd meten? Dat kan door deze aan te sluiten op een stekkerdoos, en de stekker daarvan in de energiemeter te stoppen.
  • Er zijn verschillende merken en typen energiemeters voor apparaten. Ze verschillen vooral in nauwkeurigheid en bedieningsgemak.
Vind je de informatie op deze pagina nuttig?