Ga verder naar de inhoud

Verplichtingen bij verhuren

Als je een woning verhuurt moet je de woning in goede staat aan de huurder ter beschikking stellen en de woning ook blijvend onderhouden. Daarnaast moet je de huurder ook rustig woongenot verschaffen. Daarnaast gelden nog een aantal verplichtingen bij verhuur.

Het afficheren van de huurprijs, kosten/lasten en EPC

Afficheren van huurprijs (en gemeenschappelijke kosten/lasten) is verplicht op alle mededelingen waarmee de te huren woning wordt bekend gemaakt. Bij aanwezigheid van een digitaal zoekertje is het opnemen van deze info in het digitaal zoekertje voldoende.
Het EPC moet je vermelden in digitale zoekertjes, in de etalage van de makelaar en bij publicatie in kranten/folders, … Kleine raamaffiches en verwijsborden van de immo zijn hiervan vrijgesteld.

De huurwaarborg

De huurwaarborg is niet verplicht maar wel aan te raden. Indien er een waarborg wordt gevraagd is deze wel gebonden aan de regels van het woninghuurdecreet:

  • 3 maanden huur maximaal
  • 2 maanden bij contracten afgesloten voor 1 januari 2019

Geregistreerd huurcontract

Huurovereenkomsten die bestemd zijn voor huisvesting zijn onderworpen aan de verplichting tot registratie. Registratie is gratis indien je dit tijdig doet en hiervoor krijg je 2 maanden de tijd na het afsluiten van het huurcontract. Het huurcontract moet je online registreren via https://www.myminfin.be/..

Geregistreerde plaatsbeschrijving

Bij aanvang van de huur dient verplicht een gedetailleerde plaatsbeschrijving te worden opgemaakt, die bij de huurovereenkomst gevoegd moet worden. Een goede plaatsbeschrijving is een voordeel voor de verhuurder. Zonder is er geen bewijs van de staat van de woning bij het einde van de huurovereenkomst. De plaatsbeschrijving moet samen met het huurcontract worden geregistreerd. Indien geen ervaring in de materie kan uitbesteden aan een professional aangewezen zijn.

Energieprestatiecertificaat

Wilt u een woning, appartement, studio, ... te koop of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben.

Minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen (en conformiteitsattest)

Als verhuurder mag je enkel een woning verhuren die voldoet aan alle eisen op het gebied van minimale en veiligheid en kwaliteit, meer informatie over deze normen vind je hier. Een recent conformiteitsattest (maximaal 3 maanden voor startdatum huur afgeleverd) bevestigt dat aan al deze normen werd voldaan. Een aantal Kempense gemeenten stelt het conformiteitsattest verplicht bij verhuur.

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?