Ga verder naar de inhoud

Wat kost een zonneboilercombi

Top

Eenmalige investering: 4.800 euro inclusief installeren en btw.

Wat levert het op

Top

Met een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m³ aardgas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 170 m³ per jaar voor je verwarming.

Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 370 m³ gas, ofwel zo’n 240 euro per jaar aan gaskosten. Dan blijft zo’n 225 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar ruim 300 euro op je gasrekening.

Wat is een zonneboilercombi

Top

Er is wat begripsverwarring. Sommige fabrikanten gebruiken de toevoeging combi wanneer de naverwarming mee in het toestel geïntegreerd is.

In België wordt de aanduiding zonneboilercombi gebruikt wanneer het zonneboilersysteem zowel voor verwarming als sanitair warm water wordt gebruikt. Daarbij worden grote boilervaten gebruikt, meer dan 500 liter. Die watermassa wordt opgewarmd door de zonnecollectoren, eventueel bijgesprongen door een CV-installatie. De watermassa in de boiler wordt gebruikt voor de ruimteverwarming. Met een doorstroomprincipe kan er ook sanitair warm water uit het toestel gehaald worden. Als er minder zon(warmte) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je HR-ketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

Voor het sanitair warm water moet de temperatuur in het boilervat wel voldoende hoog liggen. Die moeten omwille van de legionella-problematiek op 60°C gehouden worden.

Waar moet ik bij aanschaf op letten

Top

Voor je in technieken investeert zorg je dat je woning optimaal geïsoleerd is. Dat is voor elk verwarmingssysteem ideaal, dus ook voor een zonneboilercombi.

Ook werkt een zonneboilercombi het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming (LTV), bijvoorbeeld vloerverwarming, groter gedimensioneerde radiatoren of ventilo-convectoren..

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?