Ga verder naar de inhoud

Wat is jouw gemeente?

Op basis van je gemeente kunnen wij jou informatie tonen die voor jou interessant is.
Momenteel kan je enkel gemeenten uit de Antwerpse Kempen selecteren. Waarom?
We houden je locatiegegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.

Wat is een warmtepomp

Top

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen en die op een bruikbare temperatuur te brengen. Dat doen ze heel efficiënt. Voor 1 opgebruikte kW elektriciteit krijg je 3 à 4 kW warmte terug met een luchtwarmtepomp, 5 à 6 kW warmte voor een bodemwarmtesysteem. In beide categorieën zijn uitschieters naar boven te vinden.

Je combineert een volledig elektrische warmtepomp met lagetemperatuurverwarming (LTV).

Een warmtepomp vervangt je HR-ketel op aardgas: die kun je dus de deur uit doen. De warmtepomp zorgt voor de verwarming. Voor het warm water in de badkamer en keuken gebruik je de warmtepomp voor het opwarmen van een warm water boiler of gebruik je een aparte warmtepompboiler.

Een hybride warmtepomp combineer je als tussenoplossing met je huidige of nieuwe CV-ketel. De hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en brengt die op een bruikbare temperatuur. Ze ondersteunt je bestaande verwarmingsinstallatie als het buiten koud is of voor de productie van sanitair warm water (hogere temperatuur). Een hybride warmtepomp is goedkoper in aankoop dan een volledige elektrische warmtepomp maar je hebt wel de combinatie warmtepomp + aardgasketel nodig.

Degelijke informatie over warmtepompen staat op de site van het Infoplatform Belgische Warmtepompassociatie.

Wanneer overschakelen naar een warmtepomp

Top

Ga je bouwen of is je oude ketel aan vervanging toe, dit is het moment om over te schakelen naar een warmtepomp.

Je combineert een warmtepomp met lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat is vloer- of wandverwarming, groter gedimensioneerde radiatoren of ventilo-convectoren die op lagetemperatuur werken.

Het gemiddelde verbruik voor verwarming/warm water in een woning is in Vlaanderen: 15.000 tot 22.000 kWh.

Een energiezuinig aardgas/stookolie verbruik is max. 5.000 à 10.000 kWh per woning (1m³ gas = 1L stookolie = 10 kWh)

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n 800 euro per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1000 m³). Met een warmtepomp ga je de stookolie- of aardgasfactuur doorschuiven naar je elektriciteitsfactuur. Veel goedkoper is dit niet, maar als je de stroom groen aankoopt ben je vanaf dag één CO2 neutraal aan het verwarmen.
Omdat een warmtepomp een elektrisch toestel is, kun je dit goed combineren met PV-panelen. Het boilergedeelte voor sanitair warm water kun je ook combineren met zonnecollector. Dan bespaar je nog eens 50 à 60% op de kosten van warmwaterbereiding.

Puur economisch gezien betaal je een kWh elektriciteit 4 keer meer dan kWh aardgas. Dat hangt ook af van je energieleverancier en je energiecontract. Als we het rendement van het aardgastoestel meenemen ga je met een COP van ± 3.5 aan dezelfde verwarmingskost zitten met een warmtepomp als met een aardgas gestookt toestel.

Je kunt ook het omslagpunt van een warmtepomp gaan berekenen. Dat is dan op basis van die kWh-prijs van elektriciteit en de gasprijs, rekening houdend met het rendement van de gasketel.


Een elektrische warmtepomp is met groene stroom een duurzaam alternatief voor je CV-ketel.

— Jet, Adviseur Kamp C

Waar moet ik aan denken bij aankoop van een warmtepomp

Top

Voorzie voldoende ruimte in de technische ruimte voor de meters nutsleidingen, elektriciteitsborden, warmtepomp, boilervat, regenwaterpomp, ventilatiesysteem, … Alle aansluitingen moeten bereikbaar blijven voor onderhoud en reparatie.

Laat je architect een plaatsingsschema uittekenen met de juiste maten voor alle toestellen.

Doordat de warmtepomp in een afgesloten ruimte staat, eventueel met geluiddempende materialen, is de geluidsoverlast beperkt. Die kan verder worden teruggebracht door de pomp op geluiddempende matten of blokken te zetten.

Voor de luchtwarmtepomp, die de warmte uit de buitenlucht haalt, moet een warmtewisselaar op het dak, tegen de gevel of in de tuin geplaatst worden. (De warmtewisselaar is vaak een rechthoekige bak met ventilator, dat je aan een gevel ziet staan). Voor de bodemwarmtepomp, die de warmte uit de bodem haalt, moet geboord of ingegraven worden waarvoor ruimte bij de woning nodig is. Dit maakt de bodemwarmtepomp vooral geschikt voor grotere woningen met een tuin die hiervoor toegankelijk is.

Let bij de keuze van de warmtepomp op of die al dan niet driefasig of monofasig kan aangesloten worden. Ben je op weg naar een volledige elektrificatie van je woning, inclusief elektrisch rijden? Dan kan het aanvragen van een driefasige aansluiting nuttig zijn.

Nog meer zaken om aan te denken

Als je een warmtepomp aanschaft, moet je ook aan het volgende denken:

  • Eerst isoleren: een verwarmingssysteem is het zuinigst in combinatie met een goede isolatie. Zorg dus dat deze in je huis eerst in orde is, dan kan de warmtepomp ook correct gedimensioneerd worden.
  • De waterpomp vervangt je CV-ketel op gas. Je kunt daarnaast ook nog kiezen om over te gaan op elektrisch koken, dan heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig.
  • Lagetemperatuurverwarming werkt anders dan verwarming met gewone radiatoren. Kies daarom voor een constante instelling, met maar een klein verschil tussen dag en nacht.
  • Met een geothermisch systeem kun je in de zomer energie-efficiënt gaan koelen op het systeem free-cooling. Als je daar interesse voor hebt, geef dat dan ook mee aan de installateur.

Free cooling

Top

Met een geothermische warmtepomp kun je (beperkt) gaan koelen op het systeem free-cooling. Dan wordt het verwarmingscircuit binnen de woning via een circulatiepomp en een warmtewisselaar gekruist met het geothermisch net. Dan heb je enkel het verbruik van de circulatiepomp maar je werkt niet over de compressor / condensor van de warmtepomp.

Met een luchtwarmtepomp kun je ook gaan koelen maar dan loop je wel via de warmtepomp en dat resulteert in een (elektrisch) energieverbruik, ook in de zomer. In combinatie met een installatie zonnepanelen voor eigen elektriciteitsproductie lijkt dat een logische combinatie maar de ervaring leert dat als die koelmogelijkheid aanwezig is die ook gebruikt wordt om slaapkamers ’s avonds en ’s nachts op een comforttemperatuur te houden. En dan heb je geen eigen elektriciteitsproductie. Ofwel haal je die elektrische energie uit het net ofwel uit een thuisbatterij. In het laatste geval klopt het plaatje wel weer.

Koelen van de woning wil in veel gevallen wel zeggen dat er te weinig maatregelen zijn genomen om de oververhitting tegen te gaan. In de praktijk wil dat zeggen dat er geen of te weinig aandacht gegeven is aan een degelijke (zomer)zonwering.

Free-cooling lukt met vloerverwarming of ventilo-convectoren, niet met radiatoren.

Wat kost een elektrische warmtepomp

Top

Investering (voor 15-20 jaar)

  • Warmtepomp lucht-water: vanaf 12.000 euro/stuk
  • Warmtepomp lucht-lucht: vanaf 2.500 euro/stuk
  • Warmtepomp bodem-water: vanaf 16.000 euro/stuk

Wat levert het op

Top

Isoleer je voldoende, dan is een warmtepomp een kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier voor verwarming van je huis en warm water in de badkamer en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor een CV-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met minstens 60%!

Mijn Verbouwpremie

Top
Vind je de informatie op deze pagina nuttig?