Ga verder naar de inhoud

Waarom leidingen isoleren

Top

Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door deze leidingen te isoleren, verhoog je jouw wooncomfort en verlaag je jouw energierekening.

Zorg dat de isolatie goed aansluitend is geplaatst. Ook via de gaten in muren of vloeren waar CV- en waterleidingen doorheen lopen, kan warmte ontsnappen en tocht ontstaan. Zulke leidingdoorvoeren kun je dichtmaken met een siliconenkit (spleten tot 12 mm), compriband (spleten van 4 tot 20 mm), vilt, glaswol, kokos of sisal. Siliconenkit en compriband zijn te koop in de doe-het-zelf zaak. Voor de andere materialen moet je naar een speciaalzaak.

Isoleer je leidingen. Het is weinig moeite en je bespaart een aanzienlijk

bedrag.

— Jet Groen, Adviseur Kamp C

Dien je de warmdrinkwater leidingen ook te isoleren?

Top

Indien de warmwaterkring is voorzien van een circulatiepomp, zodat het warm water constant doorstroomt, is het aangewezen de leidingen te isoleren. Is er geen warmwaterkring, dan is de besparing minimaal.

Waar moet ik op letten?

Top
  • Isoleer de drinkwaterleidingen niet om risico op legionella te voorkomen.
  • Hou de leidingen van het warmwater zo kort mogelijk.
  • Situeer je keuken en badkamer zo dicht mogelijk bij de warmwaterboiler.

Wat kost het isoleren van leidingen

Top

De materiaalkosten bedragen maar een paar euro voor een leiding.

Wat levert het op

Top

Jaarlijkse besparing: 12 euro per lopende meter buis. Reken maar uit hoeveel je voor 10 meter geïsoleerde buis uitspaart per jaar… Toch wel snel verdiend!

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?