Ga verder naar de inhoud

Welke soorten isolerend glas bestaan er

Top

Oude dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten. In de spouw zit droge lucht.

Bij HR++ glas is de droge lucht vervangen door een beter isolerende gasmengsel: argon of krypton.

Triple glas wordt ook wel HR+++ glas of drievoudig glas genoemd. Dit soort isolatieglas bestaat uit drie platen met daartussen een ruimte (de spouw). In de spouw zit een edelgas (argon of krypton).

Nieuw is Vacuümglas.

Hoe weet ik welk glas ik in mijn ramen heb

Top

Je kan op eenvoudige wijze checken welk soort isolatieglas je in je woning hebt:

  • Met de vlammetjestest weet je alvast of er een coating aanwezig is. Als die er niet is heb je in het beste geval HR glas.
  • Op de afstandshouder tussen de twee glasplaten staat doorgaans een code. Dubbele beglazing wordt gecodeerd als bv. 6/15/6, in dit geval 6 mm glasplaat buiten, 15 mm spouw en 6 mm binnen. Gelaagd glas krijgt een code zoals 44.2 wat betekent 2 glasplaten van 4 mm met daartussen 2 folies. Met een beetje geluk staat daar zelfs de code HR+ of HR++ bij.
  • Triple glas herken je aan de 3 glasplaten, waartussen 2 spouwen (en dus twee afstandshouders) zitten.

Glas kan bijkomend ook nog zonwerend gemaakt worden of akoestisch dempend

Glasnorm

Voor ramen waarvan het tablet op minder dan 90 cm van de grond zit, is er een glasnorm. De binnenste en soms ook de buitenste glasplaat moet dan verplicht in veiligheidsglas uitgevoerd worden. Veiligheidsglas is gehard of gelaagd. Doorgaans wordt er gelaagd glas aangeboden.

Goedkope (tijdelijke) alternatieven

Top

Als het budgettair niet kan, zijn er volgende alternatieven:

  • Indien er rolluiken aanwezig zijn, gebruik je die consequent wanneer het buiten donker wordt.
  • Gordijnen gaan de koudestraling van het glas verminderen.
  • Raamfolie is een oplossing maar dan kun je het glas niet meer onderhouden aan de binnenzijde. Je zal de folie dus elke winter opnieuw moeten aanbrengen. Gelukkig is de raamfolie niet duur.
  • Voorzetraam: Een voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant tegen een bestaand houten raamwerk of in een apart raamkader geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met een HR warmtereflecterende coating op de glasplaat. Omdat je het glas nog moet kunnen reinigen gaan die dus wel opendraaiend moeten zijn of minstens te verwijderen.
  • Isolerende raamfolie: Deze warmtereflecterende folie wordt direct op het glas geplakt. Dit moet door een vakman gedaan worden. Het energiebesparend effect is eerder beperkt en de prijs ligt in de buurt van nieuwe HR++ beglazing. Ook is er raamfolie die je voor het raam spant en op het raamkader plakt. Dit kun je zelf doen.
  • Isolerende gordijnen: Dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed in vergelijking met verschillende soorten raambekleding.
  • Monumentenglas: Dit glas is er speciaal voor bouwkundig erfgoed. Het ziet eruit als oud glas en is vrij dun zodat het in de bestaande ramen kan worden geplaatst.
Vind je de informatie op deze pagina nuttig?