Laadpalen
Groene energie tanken
Elektrische wagens opgeladen met groene energie is de toekomst.
Wat kost het
Openbare laadpaal
Voor een abonnement op een beheersysteem moet u rekening houden met kosten variërend van 2 tot 6 euro per maand. De kost aan een openbare laadpaal zit in het contract dat je met een laadoperator maakt. Die contracten bestaan vaak uit een jaarlijks abonnementsgeld, een kost per kWh en een startbedrag. Met een hoger jaarlijks abonnementsgeld kan de prijs per kWh wel dalen. De prijs voor een kWh snelladen is altijd hoger dan bij een normale laadbeurt. De leveranciers rekenen ook een connectietarief aan. Dan betaal je voor de tijd die je wagen, met volgeladen batterij, wel aan de laadpaal hangt.
Thuis laden
- De kosten van een laadpunt zonder intelligente software bedragen ongeveer 500 euro.
- Een 1-fase laadpaal (3.7kW) met 1 socket en intelligente software kost tussen de 800 en 1.000 euro.
- Een drie-fase laadpunt dat 22kW levert met 1 socket kost ongeveer 1.500 euro.
De installatiekosten zijn afhankelijk van de extra werkzaamheden zoals graven, het instellen van een Smart Charging Grid en het type laadpaal. De kosten voor de installatie zelf komen op zo’n 300 tot 700 euro.
De elektriciteit die je verbruikt aan een laadpaal moet uiteraard ook vergoed worden. Als je je wagen thuis oplaadt, is dat de kWh-prijs van je energiecontract.
Wat levert het op
Indien je groene stroom gebruikt, dan verbruik je geen fossiele brandstoffen en minder CO2, waardoor je bijdraagt aan een schonere lucht.
Rij jij al elektrisch
We kijken tegenwoordig niet meer op van een elektrische auto die langs zoeft. Autofabrikanten zijn enorm aan het investeren in productielijnen voor elektrische auto’s, waardoor de komende jaren er veel modellen op de markt komen die betaalbaar zullen zijn. In de groter steden worden de milieueisen veel strenger en door subsidies en andere voordelen vanuit de overheid, wordt het steeds interessanter om elektrisch te rijden. Maar hoe zit het eigenlijk met het opladen van een elektrische auto?
Vorig jaar is het gebruik van de autolaadpaal aan onze conferentiezaal verdubbeld. Een opmerkelijke stijging, voornamelijk dankzij de
bezoekers van De Basis.
— Annemie, Coördinator conferentiecentrum - De Basis - op Kamp C
Hoe werken laadpalen
Elektrische auto’s rijden op elektriciteit in plaats van diesel of benzine. Rij je in een hybride auto? Dan rij je deels op brandstof en deels op elektriciteit. Er zijn vier verschillende manieren om op te laden:
- Manier 1: laden via een regulier stopcontact op 220 Volt en maximaal 10 Ampère. Deze manier van laden is onveilig omdat er geen stroombegrenzer aanwezig is. Daarnaast duurt het laden van een elektrische auto via een stopcontact erg lang (+24 uur).
- Manier 2: laden via een oplaadpunt. Hier wordt gebruik gemaakt van een stroombegrenzer, waardoor het veiliger is. Opladen duurt nog wel lang omdat de maximale laadstroom tot 10 Ampère is beperkt.
- Manier 3: gecontroleerd laden via een oplaadpunt. Hier vindt communicatie plaats tussen de auto en de lader, en pas als er een geschikte laadstroom is ‘afgesproken’ tussen beide wordt er spanning op het stopcontact gezet. Het opladen gaat sneller want er kan op 3-fase geladen worden.
- Manier 4: gelijkstroom (Direct Current). Dit wordt ook wel snelladen genoemd. Hier kan een elektrische auto al binnen een half uur worden volgeladen.
In Vlaanderen staan gelukkig al behoorlijk veel publieke oplaadpunten waardoor je altijd ergens kan laden. Heb je een eigen oprit? Dan kun je ook thuis een oplaadpunt plaatsen. Het laadpunt wordt geïnstalleerd en aangesloten op de meterkast. Door middel van een laadkabel kan de auto gekoppeld worden met het laadpunt. De auto gaat automatisch laden (plug & play) of de sessie wordt gestart nadat je de laadpas voor de kaartlezer heeft gehouden. Door de pasactivatie wordt voorkomen dat het laadpunt zomaar door iedereen gebruikt kan worden.
Wist je dat...
Autofabrikanten al aan het testen zijn met super chargers? Met deze nieuwe technologie kan een volledige elektrische auto binnen 5 tot 10 minuten worden opgeladen. Andere ontwikkelingen zijn inductieladen waarbij de auto geparkeerd wordt boven een speciale plaat die de auto draadloos oplaadt.
Soorten laadpalen
Er zijn verschillende laadpunten beschikbaar. Afhankelijk van de plaatsingslocatie kun je kiezen voor een wand gemonteerd model (Wallbox) of een staand model. Daarnaast kan er gekozen worden uit één of twee sockets. Soms is het ook mogelijk om een normaal stopcontact te laten plaatsen voor het opladen van een elektrische scooter of fiets.
De volgende zaken zijn van belang bij het kiezen van een geschikt laadpunt:
- Hoofdaansluiting in meterkast: er dient een enkel- of drie-fase punt aanwezig te zijn, waar het laadpunt kan op aangesloten worden.
- Type auto: hoe snel een auto kan laden hangt af van het laadvermogen van de auto.
- Elektrisch verbruik: veel elektrische apparatuur in huis betekent dat er slim moet worden omgegaan met de energiehuishouding. Stel daarom Smart Charging in of gebruik zonnestroom.
- Persoonlijke voorkeur: er zijn tal van laadpunten beschikbaar, in verschillende soorten en maten.
- Functionaliteit: wil je laadsessies thuis verrekenen met jouw werkgever? Dan is het van belang dat het oplaadpunt
communiceert met een beheersysteem. Niet alle laadpalen beschikken over zo’n communicatiemogelijkheid. Soms is het mogelijk om een abonnement op een beheersysteem los te bestellen. Sommige bedrijven hebben zelfs afspraken met buitenlandse collega’s waar je abonnement dan ook geldig is.
Garantie en installatie
De meeste laadpalen hebben een productgarantie van twee jaar. Het is belangrijk om het laadpunt te laten plaatsen door een professionele installateur. Heb je een beperkte aansluiting en een volledige elektrische auto? Dan is het verstandig om een Smart Charging Grid in te stellen. De installateur plaatst dan een extra meter in de meterkast die het verbruik op de aansluiting kan doorgeven aan het beheerplatform van het laadpunt.
Zo blijft de energiehuishouding in balans en ontstaat er geen overbelasting. Sommige laadpalen hebben een eigen smartmeterfunctionaliteit. Dan is het plaatsen van een extra meter niet nodig.
Slimme meter
In combinatie met PV-panelen (zonnepanelen voor het opwekken van elektricteit) en de digitale meter kun je de auto opladen met je hernieuwbare energie. Als je jouw digitale meter slim maakt, dan geeft de autobatterij misschien een mogelijkheid tot opslag.
Heb je nog vragen?
Of heb je nood aan persoonlijk advies of begeleiding?