Ga verder naar de inhoud

Wat kost het

Top

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kWh aan stroom (665 euro).

Dat kan nog stukken lager.

Wat levert het op

Top

De besparingstips in deze brochure zijn goed voor ongeveer 280 euro.

Gemiddeld energieverbruik

Top

Mensen hebben steeds meer apparaten in huis. Door te letten op het verbruik van deze apparaten kan je flink besparen. Hoeveel jij kunt besparen hangt sterk af van

je huidig elektriciteitsverbruik. De verschillen daarin zijn enorm: één op acht huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. Het andere uiterste wordt gevormd door de 14% van de huishoudens die meer dan 5.000 kWh per jaar verbruiken.

Een goed streefdoel is 1.000 kWh per jaar, aangevuld met 500 kWh per persoon. Bijvoorbeeld een gezin van vier personen komt zo aan een streefverbruik van 3.000 kWh per jaar. (1.000 kWh aangevuld met 4 keer 500 kWh). Hier wordt het werkelijk energieverbruik geteld, dus zowel wat je van het net afhaalt als wat je zelf opwekt.

Wat kan ik doen om mijn elektriciteitskosten te verlagen

Top

Een aantal algemene tips onder het motto: alle beetjes helpen.

 • Let op sluipverbruik: zet apparaten zoals je TV en decoder echt uit, zodat ze geen stroom meer verbruiken. Je kan zo jaarlijks tot wel 60 euro besparen!
 • Vervang al je gloeilampen door energiebesparende LED lampen. Ook als ze nog werken! Als je 11 gloeilampen vervangt, bespaar je zo’n 25 euro per jaar.
 • Beperk het gebruik van elektrische kachels of andere elektrische bijverwarming, zoals in de badkamer. Bespaar zo ongeveer 70 euro op jaarbasis.
 • Doe de tweede koelkast in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens bepaalde gelegenheden. Je bespaart jaarlijks zo’n 50 euro.
 • Gebruik altijd de spaartoetsen op je wasmachine, linnendroger of vaatwasser. Die zetten automatisch een energiesparend programma in werking. Je bespaart 10% op het verbruik van het toestel.
 • Let op het energielabel bij aanschaf van een nieuw apparaat. Dit kan behoorlijk op je energierekening schelen. Het energielabel laat op een schaal van A tot G zien hoe hoog het energieverbruik is van een apparaat dat je aankoopt. Klasse A (donkergroen) is het meest energie-efficiënt, klasse G (rood) het minst.

Bespaar op wassen en drogen

Top
 • Vermijd was-droogcombinaties. Deze programmeren per wasbeurt meerdere droogbeurten, de capaciteit voor drogen is namelijk minder dan die voor de wasbeurt.
 • Koop een toestel dat je op de warmwaterleiding kunt aansluiten (hotfill). Zo zal de elektrische weerstand van de wasmachine minder energie moeten verbruiken om het water op temperatuur te krijgen. Toestellen die niet voorzien zijn van een hotfill, kun je via een thermostatische mengkraan toch voorzien om met warm water te vullen. Hotfill is enkel nuttig wanneer je warmwaterbereiding niet elektrisch gebeurt (tenzij met een warmtepompboiler).
 • Een wasdroger met ingebouwde vochtsensor werkt energiezuiniger. Dan worden zowel de tijd als temperatuur aangepast aan het vochtgehalte van de was. Dat scheelt ook weer in energie.
 • Steek je wastrommel goed vol, maar zorg ervoor dat je hand nog boven het wasgoed kan. Een volle wastrommel bespaart energie en water. Bespaar jaarlijks tot 13 euro.
 • Laat je was uitzwieren op een zo hoog mogelijk toerental. Zo komt de was er droger uit en bespaar je energie in de linnendroger. Al kun je natuurlijk ook je was aan een waslijn drogen. Bespaar zo’n 13 euro per jaar als een linnendroger 15 minuten minder werkt.
 • Zet een linnendroger in een verwarmde ruimte. Zo kan hij de aanwezige warme lucht gebruiken, en bespaart hij energie.
 • Was de katoenwas op 30°C (verfrissen) of 40°C (vuil). Let ook altijd op de wasvoorschriften van de fabrikant. Warmer is echt niet nodig. Moderne wasmiddelen werken ook goed bij 40°C. Bespaar 52 euro per jaar als je wast op 40°C in plaats van op 90°C. Voor keukentextiel, sportkledij voor contactsporten of wasgoed van zieke of kwetsbare mensen is zorgvuldige hygiëne belangrijker dan de energiebesparing. Dan gebruik je beter een 60°C-programma. Wasgoed van personen met een hardnekkig virus was je zelfs beter 2 keer op 60°C of direct op 90°C. Je kunt best 1 keer per maand aan een hoge temperatuur wassen: 2 wasbeurten na elkaar op 60° of 1 wasbeurt aan 90°. Anders kunnen er zich bacteriën ontwikkelen die ze wat misleidend “vetluis” noemen. Die geeft zwarte vlekjes op wat eigenlijk proper wasgoed moet zijn.
 • Droog je was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of op een wasrek. Binnen drogen kost extra energie om te verwarmen en zeker in de winter ga je de relatieve vochtigheid verhogen. Dat verhoogt ook de kans op condens, daarom is het belangrijk om binnen goed te verluchten. Goed voor 65 euro per jaar als je 1 keer op 2 de waslijn of het wasrek buiten gebruikt. Vochtig ophangen van bepaalde stoffen maakt dat je ze niet meer moet strijken. En een strijkijzer verbruikt natuurlijk ook energie. Centrifugeren op hogere toerentallen zal ook meer gekreukte was geven.
 • Reinig regelmatig de pluizenfilter van de linnendroger. Met een volle filter heeft de wasdroger meer tijd nodig en verbruikt dus meer. Je bespaart zo’n 26 euro per jaar. In een warmtepompdroger zit ook een condensor. Door die ook regelmatig te reinigen blijft het toestel energiezuinig werken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, daar vind je de richtlijnen voor de juiste reiniging.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel. Vloeibare wasmiddelen geven minder kans op vuilophoping. Bij zacht water, eventueel door het gebruik van een waterverzachter, heb je ook minder nodig. Vermijd agressieve wasmiddelen. Als er een icoontje van een dode vis, een dode boom of een doodshoofd op de fles staat, heeft dat ook een goede reden. Zeker met een eigen waterzuivering kun je beter wat voorzichtig zijn met zulke middelen. Zo niet, zal het water zuiverend vermogen van je installatie hieronder leiden.

Besparen door slimmer te strijken

Top

Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? Hier enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

 • Is strijken niet je favoriete bezigheid? Probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de te strijken stukken apart te leggen. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh.
 • Droog je was wat vaker aan de waslijn of het droogrek (of desnoods slechts een deel ervan). Je opgedroogde was zal minder kreuken vertonen, waardoor het strijken automatisch minder tijd zal vragen en voor sommige textiel zelfs niet meer nodig is. Extra voordeel: je bespaart niet alleen geld en energie met het strijken, maar ook doordat je de droogkast minder vaak gebruikt. Ook die laatste is namelijk een relatief grote elektriciteitsverbruiker.
 • Strijk enkel de dingen die dat nodig hebben. Dat lijkt logisch maar er zijn mensen die ook ondergoed, kousen, badhanddoeken… strijken.
 • Strijk eerst je kledij, zet het strijkijzer uit en ga dan pas alles opvouwen. Wat op een kleerhanger kan hoef je niet op te vouwen.
 • Koop zoveel mogelijk kreukvrije kleding.
 • Strijken met stoom is aangenamer, gaat sneller, geeft een onberispelijk resultaat en is bovendien zuiniger!
 • Gebruik een reflecterende strijkplankhoes. Het kaatst de warmte terug, dus je strijkt vlugger en verbruikt minder energie. Deze heb je al voor 15 euro.
 • Zet het strijkijzer uit als je even weggaat. Het is echt niet veilig om het in stand-by te laten. Je steekt 7 euro per jaar op zak.
 • Let bij de aankoop van een nieuw toestel op het energielabel.
 • Strijk op het juiste moment van de dag. Heb je PV-panelen? Strijk wanneer het zonnetje schijnt!
 • Strijk in de zomer in je tuin en hou de extra warmte zo ook buiten.
 • Een strijkijzer moet opwarmen en heeft nog een deel restwarmte na de strijkbeurt. Hoe langer je aan één stuk door kunt strijken, hoe minder dat effect meespeelt. Al blijft het voor de meeste mensen een vervelende klus waar je zo snel mogelijk van af wil.
 • En de ultieme oplossing: besteed je strijk uit, bijvoorbeeld aan een project sociale economie. Er wordt dan niet noodzakelijk (veel) minder energie verbruikt maar je bent wel van dat vervelend werkje verlost!

Besparen op koelen en vriezen

Top

Hoe kun je je koelkast of diepvriezer het best gebruiken? Met deze praktische tips bespaar je al gauw zes procent op je energiefactuur.

 • Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen. Hou er rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. Plaats je koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron. Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!
 • Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur. Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.
 • Stofzuig de toevoer- en afvoeropeningen regelmatig. En ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvries.
 • Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.
 • Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit. Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.
 • Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur. Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog OK.
 • Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin. Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar : 10 euro tegenover een kastmodel.
 • Een lege plastic box of doos in een diepvrieskast helpt. Een volle koeskast koelkast of diepvriezer werkt zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken.
 • Koop een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je minder lege ruimte hebben.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar.
Vind je de informatie op deze pagina nuttig?