Ga verder naar de inhoud

Wat is vloerisolatie en hoe werkt het

Top

Bij vloerisolatie wordt isolatiemateriaal tussen de vloer en bodem geplaatst. Vloerisolatie kan op verschillende manieren. De meest voorkomende en goedkoopste manier is het isoleren van de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte of kelder. Andere manieren zijn: isolatie op de vloer of slopen van de bestaande vloer en een nieuwe, goed geïsoleerde vloer leggen.

De vloer werd geïsoleerd, dit vinden we een goede investering

— Karen, BENOveerder

Een niet geïsoleerde vloer verliest veel warmte naar de koude lucht en bodem onder het huis. Vanuit de bodem kan koude lucht optrekken naar je vloer. Bij vloerisolatie houdt het isolatiemateriaal veel warmte tegen die anders door warmtegeleiding naar de bodem zou verdwijnen.

De bovenkant van de vloer wordt door de isolatie warmer en voelt comfortabel. En je bespaart op je energiefactuur.

Hoe ga ik mijn vloer isoleren

Top

De gemakkelijkste, goedkoopste en meest gebruikte manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte of kelder. Voorwaarde hiervoor is dat je kruipkelder minstens een werkhoogte heeft van 50 cm.

 • Vloeren in beton en welfsels of elementen uit gebakken aarde zijn voldoende dampdicht en vragen geen extra dampscherm. Als je voldoende hoogte hebt en de toegang tot de (kruip)kelder ook voldoende groot is, kan je plaatmateriaal tegen het plafond lijmen. Aan de onderzijde mag geen dampscherm of folie aangebracht worden. Mechanisch bevestigen kan ook maar is wat omslachtiger.
  • Een klassieke oplossing is het ter plaatse spuiten van polyurethaan. Die kan ook over de leidingen gespoten worden. Maar ter plaatse gespoten PUR is milieutechnisch gezien niet zo’n goede oplossing tenzij die CO2 of watergeblazen is.
  • Een alternatief is het aanbrengen van een glaswolvezel- isolatie die gemengd wordt met een minerale pleister. Dat product isoleert wel wat minder goed, dus daar moet een iets grotere dikte voor aangebracht worden om dezelfde isolatiewaarde te halen.
 • Bij houten roosteringen boven (kruip)kelders mag de ruimte tussen de balken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Tussen houtstructuren gebruik je best een wat flexibel materiaal dat goed aansluit tegen de houtstructuur. Hieronder mag geen dampscherm of folie aangebracht worden. Eventuele condens droogt op door de verluchting van de (kruip)kelder.
  Om de isolatie op zijn plaats te houden gebruik je latjes of een ander damp-open materiaal. Een plaat van houtwolcement is een optie.

Is je kruipruimte te laag, dan kun je die misschien (laten) uitgraven. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je een toegang (laten) maken. Is dat allebei niet mogelijk, kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

Alternatieven om de vloer te isoleren

Top

Er zijn mogelijkheden, maar ze zijn wel duurder of lastiger:

De vloer kan langs de bovenzijde geïsoleerd worden. Maar dat heeft een aantal implicaties, doordat het nieuwe vloerpeil hoger komt te liggen, namelijk:

 • Alle buitendeuren, poorten en terrasramen + dorpels moeten aangepast worden
 • De eerste trede van de trap naar de verdieping en / of naar de kelder wordt minder hoog
 • Al het vast meubilair en de plinten moeten gedemonteerd en achteraf herplaatst worden
 • Alle binnendeuren en binnendeuromkastingen moeten aangepast worden en je moet opletten dat de deurhoogte nog voldoende hoog blijft
 • De vloer-plafond hoogte van het gelijkvloers wordt kleiner
 • De middellijn van stopcontacten moet 15 of 20 cm boven het vloerniveau zitten voor respectievelijk droge en vochtige lokalen

Voor de vloerisolatie heb je een drukvaste isolatie nodig. Dan kom je uit bij kunstschuimen of schuimglas. Een bio-ecologische oplossing is kurk, maar dat isoleert wat minder goed. Je zal daarom een grotere dikte moeten hanteren.

Dat kunnen deze materialen zijn

 • Resol Fenolformaldehydeschuim
 • PIR polyisocyanuraat
 • PUR platen (polyurethaan, fabrieksmatig aangemaakt en gestabiliseerd
 • XPS geëxtrudeerd polystyreen
 • EPS geëxpandeerd polystyreen
 • Houtwol hard geperst
 • Schuimglas

Al die producten hebben een andere isolatiewaarde (λ-waarde = warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe lager hoe beter). De R-waarde van vloerisolatie voor subsidiëring in verbouwingen is minimaal R ≥ 2. Bovendien moet de isolatie dan ook door de aannemer geplaats worden.

Voor nieuwbouw is de norm een U-waarde van 0.24 W/m²K. De U-waarde wordt berekend over de hele constructie, alle lagen meegeteld. Het is wel de isolatie die in hoge mate de isolatiewaarde gaat bepalen. Voor een U-waarde van 0.24 W/m²K mag je op een R-waarde van het isolatiepakket rekenen van ± 4.16 W/m²K.

Laat je voor dit werk bijstaan door een architect. Die kan je wegwijs maken in de verschillende mogelijkheden.

Streef minimaal naar de BENOveer-norm

De vloer is onderdeel van de buitenschil, zorg voor een zeer goede isolatie met een U-waarde = 0,24 W/m².K of een R-waarde van 4,2 m² K/W. Dat komt overeen met 10 tot 16 cm isolatie afhankelijk van het isolatiemateriaal.

Veelgestelde vragen

Top

Hoe weet je of je al vloerisolatie hebt

Kan mijn vloer geïsoleerd worden

Met welke materialen en hoe dik isoleren?

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een offerte

Doe ik het zelf

Wat kost vloerisolatie

Wat levert het op

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?