Ga verder naar de inhoud

Wat is jouw gemeente?

Op basis van je gemeente kunnen wij jou informatie tonen die voor jou interessant is.
Momenteel kan je enkel gemeenten uit de Antwerpse Kempen selecteren. Waarom?
We houden je locatiegegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.

Voordat je de stap zet naar een pelletkachel of pelletketel moet je weten aan welke warmtebehoefte je hiermee wilt voldoen. Wil je slechts één ruimte verwarmen (of bij verwarmen)? Dan is een pelletkachel mogelijk een goede oplossing. Is het de bedoeling om de gehele woning te gaan verwarmen? Dan kan een pelletketel een alternatief zijn voor een gasgestookte installatie.

Pelletkachels

Top

Een pelletkachel kan worden vergeleken met een houtkachel. Echter in een houtkachel worden houtblokken/sprokkelhout gebruikt, terwijl bij een pelletkachel houtpellets worden gebruikt. Het grote voordeel tegenover een houtkachel is dat de verbranding van een pelletkachel veel beter gecontroleerd kan worden. De luchtaanvoer en pelletaanvoer kan nauwkeurig worden gestuurd, waardoor

een optimale verbranding wordt behaald. Pellets zijn gestandaardiseerd en goed droog. Door de optimale en schone verbranding wordt er een hoog rendement behaald. In dit opzicht is een pelletkachel duurzamer dan een houtkachel.

Er zijn meerdere soorten pelletkachels op de markt.

Vrijstaande pelletkachels

Pellet inbouwhaarden

Pelletkachels met cv-aansluiting

Houtpellet combikachel

Pelletketel

Top

Een pelletketel kan prima dienen als hoofdverwarming voor de gehele woning. De pellets zitten in een speciale voorraadbunker van de ketel en/of is er de mogelijkheid om het op een externe voorraad aan te sluiten. De pelletketel werkt hetzelfde als een HR-ketel, doordat de aanvoer van pellets geautomatiseerd is. Door pellets in de ketel te verbranden, wordt er heet water geproduceerd dat naar de radiatoren of vloerverwarming gaat.

Een pelletketel kan geen sanitair warm water leveren in doorstroom. Wil je dat de pelletketel warm water levert, dan heb je een boilervat nodig. Ter ondersteuning van de pelletketel is het goed mogelijk om zonnecollectoren aan te sluiten op het boilervat van het systeem. Een pelletketel is ook toe te passen op een indirect gestookt hete luchtverwarmingssysteem. De ketel geeft zelf nauwelijks warmte af en staat in een aparte ruimte.

Er is veel kwaliteitsverschil in pelletketels. Ketels met een hoge kwaliteit zijn o.a. voorzien van brandbeveiliging, brandkwaliteitscontrole en automatische reiniging. Een kwalitatief goede ketel zal weinig onderhoud vragen (1 à 2 keer per jaar de aslade legen). Echter betaal je ook voor dit comfort. Bij goedkopere ketels, zonder comfort functies kan verslakking (as wat in steen is veranderd) en vervuiling snel optreden. Na een tijdje kan dit een goede afvoer van het rookgas verhinderen, waardoor een ketel minder goed gaat functioneren (onvoldoende zuurstof). Vergelijk de eigenschappen en functies van de ketel goed.

Biomassaketel op houtsnipper

Er zijn ook biomassaketels die werken op houtsnippers. Snippers en houtblokken zijn in de praktijk vooral geschikt voor boerderijen, landhuizen en woningen met bedrijfsruimte, omdat er veel ruimte voor de ketel nodig is.
Overigens zijn biomassa (houtsnippers, blokken, pellets) ketels in staat om een grote hoeveelheid warmte op te wekken. Een biomassaketel die houtsnippers verbrandt is duurder in aanschaf, maar houtsnippers zijn daarentegen goedkoper.

Randvoorwaarden

Top

Ongeacht of er wordt gekozen voor een pelletkachel of een pelletketel blijft het advies om de woning zo goed mogelijk te isoleren. Beperk de energievraag van de woning door voldoende isolatie toe te passen, bouwdelen goed op elkaar aan te laten sluiten en naden en kieren te vermijden. Bij de keuze voor een pelletketelsysteem kan je de woning verwarmen met zowel hoge temperatuur afgifte systemen (radiatoren) als lage temperatuur afgifte systemen (vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, etc.).

Hou er rekening mee dat een pelletketel veel plaats in beslag neemt. Het is een stuk groter dan een klassieke aardgas ketel en de opslag van pellets vraagt ook ruimte. Door de benodigde ruimte zal een pelletketel voor een rijwoning niet snel een voor de hand liggende oplossing zijn. Daarnaast is de investeringskost hoog. Pelletketels en -kachels vragen tevens een schoorsteen met bijhorende richtlijnen. Een aansluiting via de muur is geen goede oplossing.

Installatie van een pelletkachel- of ketel

Top

Het installeren van een pelletkachel of pelletketel is werk voor een RESCert-installateur, die voldoet aan de Renewable Energy Systems Certification. Kies een betrouwbare installateur die hieraan voldoet. Er zijn immers op dit moment heel wat bedrijven die zonder enige ervaring pelletkachels verkopen en installeren en dat kan tot problemen leiden. Het aantal installateurs met een RESCert-certificaat voor biomassaketels is beperkt.

Hou er vooral rekening mee dat een pelletkachel niet mag aangesloten worden met alleen een geveldoorvoer.

Vóór uitvoering

Laat je goed inlichten over de technische specificaties van de verschillende toestellen en maak een doordachte keuze. De installateur zal met wat gerichte vragen of na een plaatsbezoek een inschatting maken van de nodige werken en een offerte opmaken.
Ben je daarmee akkoord volgt een contract met duidelijke prijs, detaillering en uitvoeringstermijn.

Na uitvoering

Laat je goed informeren door de installateur met betrekking tot het onderhoud en de werking van de pelletkachel- of ketel. Elke pelletkachel- of ketel heeft altijd nazorg nodig en een jaarlijks nazicht is verplicht.
De goedkoopste aanbieder is hierin niet altijd de beste.
De schouw moet ook jaarlijks gereinigd worden, ongeacht het vermogen van de ketel. De verplichting geldt alleen voor centrale verwarmingssystemen maar is ook aan te raden bij kachels.

Veel gestelde vragen

Top

Enkele veelgestelde vragen

Welke pellets gebruik ik best

Wat met fijnstof

Wat kost het

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?