Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt dakisolatie

Top

Bij dakisolatie houdt het isolatiemateriaal in het dak de warmte tegen. Zonder isolatiemateriaal zou de warmte als gevolg van de warmtegeleiding door het dak naar de koude buitenlucht verdwijnen. Dankzij dakisolatie kost het minder energie om het huis te verwarmen, ook als de zolder of kamers direct onder het dak niet verwarmd zijn.

Welke materialen en hoe dik?

Top

Let bij de keuze van het isolatiemateriaal zowel op de verwerkbaarheid als op de isolatiewaarde van het materiaal (aangeduid met R).

Streef naar minimaal de benoveer-norm

Het dak is onderdeel van de buitenschil. Zorg voor een goede isolatie met een U-waarde van 0,24 W/m², een K of een R-waarde van 4,2 m² K/W (4.5 voor de premieregeling!). Dat komt overeen met 10 tot 16 cm isolatie afhankelijk van het isolatiemateriaal.

Hoe een dak isoleren

Top

Er zijn verschillende manieren om een niet-geïsoleerd schuin dak te isoleren, bij platte daken is dat anders. In specifieke gevallen kun je dakisolatie beter overlaten aan een professioneel bedrijf. Enkele aandachtspunten voor een goede dakisolatie:

Dampremmende folie

Meteen na het isoleren moet de isolatie aan de onderzijde (de warme zijde) luchtdicht afgewerkt worden met een dampremmende folie. Een goede luchtdichtheid resulteert in minder warmteverliezen en een lager risico op vochtproblemen. Sommige isolatieproducten zijn reeds voorzien van een dampscherm. Kijk altijd de plaatsings- voorschriften van de fabrikant na.

Onderdak

Een onderdak is noodzakelijk om dakisolatie correct te plaatsen. Kun je de dakpannen of leien zien in je zolder, betekent dat dat er geen onderdak aanwezig is. Dit betekent dat de dakpannen eraf moeten om een nieuw onderdak te kunnen plaatsen. In dat geval is een sarkingdak (langs de buitenzij- de isoleren) een voor de hand liggende oplossing.

Als het onderdak er uitziet als een grijsbruine stijve plaat van een drietal millimeter bestaat de kans dat het een asbestcementproduct is. Laat dat controleren en zo nodig verwijderen.

Manieren om een dak te isoleren

Binnenkant van een hellend (schuin) dak isoleren

Buitenkant van een hellend (schuin) dak isoleren (Sarkingdak)

Buitenkant van een plat dak isoleren

Binnenkant van een plat dak isoleren (koud dak)

Omkeerdak: een bijzondere manier om een plat dak te isoleren

Zoldervloer of plafond isoleren

Veelgestelde vragen

Top

Heb ik al dakisolatie?

Kan dakisolatie ook bij mij

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een offerte voor dakisolatie

Wat kost dakisolatie

Wat levert het op?

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?