Kleinschalig wonen
Tiny houses, containerwoningen, stacaravans, slow cabins, yurts, pods,… zijn allemaal vormen van kleinschalig wonen. Kleinschalig woonvormen komen steeds vaker voor omdat mensen kleiner, ecologischer en goedkoper willen wonen.
Een creatieve oplossing
De prijzen voor de aankoop of het huren van een woning zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Daarbovenop komen de gestegen energiekosten. Dit maakt dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een goedkoper alternatief. Kleiner gaan wonen is dan een logisch antwoord, want zowel de aankoop als het verwarmen van een kleine woning is een pak lager dan in een ‘gewone’ woning.
Wat verstaat de overheid onder kleinschalig wonen?
Vlaanderen hanteert de volgende werkdefinitie van kleinschalig wonen:
Wonen op een oppervlakte van 45 m² (één slaapkamer of studiomodel) tot 80 m² (twee slaapkamers) binnen een maximaal bouwvolume van 160 tot 240 m³.
Het gaat vaak om verplaatsbare constructies, die modulair, uitbreidbaar of stapelbaar zijn. Het gaat over duurzame constructies die voorzien zijn van alle comfort en installaties en die gebruikt worden om in te wonen of te kamperen. Of de constructie al dan niet op wielen staat, of ze al dan niet uit prefab materialen bestaat, hoe ecologisch/natuurvriendelijk de constructie en de gebruikte materialen zijn, is hierbij niet relevant. Het gaat hier dus niet over eenvoudige tenten.
Tiny houses
Een specifieke vorm van kleinschalig wonen zijn tiny houses. Tiny houses worden getypeerd door hun beperkte oppervlakte. Sommige tiny houses zijn verplaatsbare constructies op wielen (de zogenaamde tiny houses on wheels). Er bestaat geen eenduidige definitie van een tiny house omwille van de mogelijke verschillen in oppervlakte en verplaatsbaarheid.
Een uitdaging voor gemeenten
Hoe klein je woning ook is, je hebt er steeds een vergunning voor nodig en het moet voldoen aan alle stedenbouwkundige voorschriften. Je kan je kleine woonst dus niet zomaar overal zetten. Bovendien is het voor gemeenten nog niet altijd duidelijk wat wel of niet is toegestaan. Informeer je dus vooraf goed voor je aan een project begint en neem ook zeker contact op met de gemeentediensten.
Gerelateerde info
Heb je nog vragen?
Of heb je nood aan persoonlijk advies of begeleiding?