Ga verder naar de inhoud

Prioriteit

Top

Bij alle maatregelen om de woning te verduurzamen gaan we er van uit dat het gebouw in goede staat verkeert. Indien er vochtproblemen zijn moeten die prioritair opgelost worden.

Eerst hebben we het opstijgend vocht aangepakt voordat we aan de muurisolatie begonnen

— Kelly, medewerker Kamp C

Schimmel in de woning

Top

Door schimmelvorming gaat de lucht in de woning muf ruiken. Bovendien is de schimmel ongezond voor mensen. Schimmels hebben in de eerste plaats vocht nodig. Schimmelvorming in de woning wijst dus altijd op een vochtprobleem.

Ook als er geen schimmels zichtbaar zijn, wil het niet meteen zeggen dat er geen vochtprobleem is. Laat je woning dus altijd checken indien je twijfelt.

Er zijn 4 soorten vochtproblemen te onderscheiden.

Condensatie vocht

Doorslaand vocht

Optrekkend vocht

Bouwgebreken

Hoe constateer je een vochtprobleem

Top

Controleer de woning op vochtige plekken bij de binnenmuren, het dak, de hoeken bij de verdiepingsvloer en de kruipruimte. Het meten van de luchtvochtigheid is een goed hulpmiddel. Een goede luchtvochtigheid in de woning ligt doorgaans tussen de 40% en 60%. Daarbij speelt ook de luchtvochtigheid buiten een rol.

Denk je een vochtprobleem te hebben, of kunt je het niet met zekerheid uitsluiten? Dan is het aan te raden een inspectie te laten uitvoeren door een deskundig adviseur.

Wat kost het oplossen van schimmels en vocht

Top

Voor vocht en schimmel bestaat er geen één oplossing, elke situatie is anders. Onderzoek is nodig om de oorzaak te kennen en om een juiste prijs te kunnen opmaken. Schakel een expert in. Laat een of meerdere offertes opmaken om de prijs te kunnen vergelijken.

Gerelateerde info

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?