Ga verder naar de inhoud

Ook met een ventilatie systeem D kun je een paar graden gaan koelen. Op het toestel wordt een zomer-by-pass voorzien zodat je in de warme zomermaanden niet aan warmterecuperatie gaat doen.

Dan wordt de verse lucht door het ventilatiesysteem aangezogen door een ondergrondse leiding. Daar is het ± altijd 10 à 15°C. In de zomer gaat de aangevoerde buitenlucht dan wat voorgekoeld worden. In de winter werkt dat ook met een lichte opwarming wat de efficiëntie van het systeem D ten goede komt.

Zo’n aardwarmtewisselaar wordt ook grondbuis genoemd en is ook gekend als Puit Provençale en Puit Canadien of Canadese put.

Sommige mensen stellen daar vragen bij in verband met condensvorming en schimmelvorming. Als warme vochtige buitenlucht in de zomer door dat koeler milieu gebracht wordt kan er condens ontstaan. En waar vocht is kun je ook schimmel krijgen. Voorstanders van dat systeem gaan er dan van uit dat er een constante luchtstroom in de leiding is + condensafvoer. Schimmel ontstaat enkel in stilstaande lucht.

Een variant is een hydraulisch circuit, vergelijkbaar met een geothermisch leidingnet voor warmtepompen. Dan ga je weer via een warmtewisselaar + circulatiepomp werken. Op die manier heb je ook geen gevaar meer op condens- en schimmelvorming.

Door de ventilatie in de zomermaanden ’s nachts op maximaal volume te laten werken doe je aan nachtkoeling: de koelere nachtlucht ga je dan in grotere volumes dan strikt noodzakelijk door de woning halen.

— Dirk Verbeeck, adviseur Kamp C

Gerelateerde info

Vind je de informatie op deze pagina nuttig?